جایگزینی، اصلاح و پس گرفتن پیشنهادها فقط و فقط تا قبل از پایان مهلت ارایه پیشنهادها مجاز است (زیرا مطابق با بند الف-3 ماده 14 قانون منظور از عبارت «مهلت مقرر در اسناد مناقصه» همان مهلت تحویل پیشنهادها است) و بعد از این زمان، مخالف لزوم قطعیت و کامل بودن ایجاب است و ایجاب مناقصهگر را دچار فساد خواهد نمود و میبایست از فرایند مناقصه خارج شود.
همچنین جایگزینی پاکتها فقط با رعایت بند ب ماده 16 امکانپذیر است، یعنی همه پاکتها باید در یک لفاف قرار گیرد. پس جایگزینی تک به تک پاکتها بعد از بازگشایی لفاف اصلی غیرقانونی است. (غیر قابل تجزیه بودن پیشنهاد) استدلالی مشابه همین مورد در نامه شماره 101856 مورخ 1/6/1394 از طرف رئیس امور نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه آمده است.
نکته دیگر اینکه پس گرفتن یا همان انصراف از مناقصه در این زمان صحیح است و بعد از این تاریخ نمیتوان از فرایند خارج شد. این مورد در بندهای 17 راهنمای مناقصه به دقت بیان شده است. مثلاً در بند 17-2 بیان شده است: «مناقصهگر، میتواند پیشنهاد خود را پس از تسلیم، اصلاح کرده یا پس بگیرد، به شرط آن که اصلاح پیشنهاد یا اعلام تمایل به پس گرفتن آن، ... پیش از مهلت تعیین شده برای تسلیم پیشنهاد، انجام شده باشد»
استدلال فوق به بیان حقوقی: حسب جزء 2 بند الف و لحاظ بند ب ماده 15 قانون برگزاری مناقصات و نظر به اینکه «تسلیم پیشنهاد» در مقام ارائه آن توسط موجب (ایجاب کننده) بهطور مطلق و اعم از نوع و گونه تسلیم آن (تحویل پیشنهاد، اصلاح پیشنهاد، جایگزینی پیشنهاد) میباشد لذا اشعار بند د ماده 16 قانون مذکور مبنی بر هرگونه تسلیم، جایگزینی و ارائه پیشنهادات در مهلت و مکان مقرر در اسناد مناقصه با رعایت و در چارچوب تکلیف قانونی صدرالذکر در مهلت مقرر در فراخوان و قبول پیشنهادها صورت میپذیرد.
زیر نویس بند د ماده 16 قانون برگزاری مناقصات در کتاب چاپ دهم قوانین و مقررات مناقصه و مزایده
همچنین رجوع کنید به مطلب زیر
https://t.me/aliqarahdaghli/988