?براساس بند 3-4 راهنمای مناقصه «تمام تجهیزات و لوازم یدکی، باید نو، غیر مستعمل و اصلی باشند و از کارخانه تولیدکننده برای مناقصهگزار تهیه و ارسال شود. پیشنهادی که شامل تجهیزات مستعمل یا دوباره ساخته یا تعمیر شده باشد، پذیرفته نخواهد شد.» لذا از آنجایی که این راهنما از بخشنامههای نوع سوم است؛ دستگاهها میتوانند در صورت لزوم از این بند عدول نمایند. البته باید توجه داشت که در آییننامه اجرایی قانون صادرات و واردات ایران به جز کالاهای مورد نیاز شرکتهای تولیدی آنهم با اخذ مجوز از وزارتخانه مربوطه و بعضی کالاهای راهسازی و معدنی و ماشینآلات خاص واردات کالا و ماشینآلات مستعمل و کارکرده ممنوع است. یعنی به آن اجازه ورود داده نمیشود.
?همچنین باید توجه داشت این کالاها و ماشینآلات دوست دوم اصولاً اموال منقول غیر مصرفی محسوب میشوند زیرا به استناد جزء 2 ماده 4 آییننامه اموال دولتی به شماره: 10424/ت212هـ مورخ: 11/7/1372 «اموالی هستند که بدون تغییر محسوس و از دست دادن مشخصات اصلی بتوان بهطور مکرر آنها را مورد استفاده قرار داد» پس لازم است بر اساس ماده ۱۳ آن؛ حساب این اموال در دفاتر اموال ذی حسابی مربوط نگهداری شود، همچنین براساس ماده 14 آن نیز؛ دستگاهها، مکلفند ضمن نگهداری حساب اموال غیرمنقول در اختیار خود اطلاعات و مدارک مربوط به این اموال را به ترتیبی که وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین میکند به وزارت مذکور ارسال نمایند.
?بنابراین نگهداری حساب اموال براساس مقررات حسابداری دولتی صورت میپذیرد که در آن مقررات برای هر کالا و ماشینآلاتی عمر مفید و استهلاک سالانهای در نظر گرفته شده است که در ترازهای مالی سالانه شرکتها لحاظ میگردد پس در نتیجه باید گفت: خرید ماشینآلات دست دوم و مستعمل چنانچه هنوز از نظر مالی مستهلک نشده باشند امکانپذیر است وگرنه نمیتوان حساب آنها را نگهداری نمود یعنی باید در خرید کالاهای دست دوم قیمت آنها براساس نظر کارشناس و با در نظر گرفتن قابل استفاده بودن و محاسبه قیمت استهلاک سالانه محاسبه شود.
?علی قره داغلی-28 فروردین 1398?